Látni és látszani kampány
Bella, 2018.10.25.

A Hajdú-Bihar megyei Baleset-megelőzési Bizottság munkáján keresztül ismerkedtünk meg a Látni ás Látszani 2018. kampánnyal. Mivel mi is nap, mint nap az utakat járjuk, felelős járművezetőként fontosnak éreztük csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez. 

Látni és látszani 2018.Látni és látszani 2018.

A baleset-megelőzés tekintetében a legmeghatározóbb maga az ember. Emelett fontos a gépjárművezető magatartása, viselkedése, reakciói, saját- és autójának felkészültsége. Első lépés mindezek felismerése, a második, megtenni a szükséges lépéseket.

Legutóbb, amikor már sötétedés után indultunk utnak az alábbi eset történt. Már Kazincbarcika után haladtunk, lakott területen kívül, amikor a szemközti sávban közeledett egy autó, aminek csak a jobb oldali lámpája világított. Ugye Ti is találkoztazok már hasonló szituációval? Gondoljunk csak bele, mi történik, ha csak a külső lámpája világít, a vele közlekedők azt feltételezhetik, hogy emberünk egy motoros. Majd egy szűkebb úton kikerülésnél például kiderül, hogy a szembejövő nem is egy nyomsávon haladó motor, hanem egy felelőtlen sofőr, aki csak egy lámpával közlekedik. 

Bárhol és bármikor jöhetnek váratlan helyzetekBárhol és bármikor jöhetnek váratlan helyzetek

Skandináv túránk alkalmával számos tapasztalatot gyűjtöttünk, hiszen naponta úton voltunk. Több országon átutazva ismerkedtünk meg a társadalmak vezetési szokásaival, közlekedési kúltúráival.

Vezetés közben a hirtelen mozdulatok, döntések  jelentős többsége a látástól függ. A látást pedig befolyásolják a fényviszonyok, mint a szürkület, a sötétedés illetve a rossz időjárás, például a ködös eső.

Borúra derűBorúra derű

Kiemelkedő jelentőségű tehát, hogy látásunkat szakemberrel folyamatosan ellenőriztessük, illetőleg járművünket is fontos átnézetni, ezen belül azokat az elemeket, amelyek arra szolgálnak, hogy minket is lássanak a közlekedésben részt vevő társaink. 

  • Lámpák megfelelő működése: az izzók elhasználódnak, tehát évente többször is ellenőrizni kell őket. Ha egy izzó kiég, túlfeszültséget idéz elő és emiatt a másik izzó is tönkremegy, ezért célszerű a kettőt együtt kicserélni. Mindig legyen izzókészlet az autójában!
  •  Fényszórók beállítása : ha a fényszórók rosszul vannak beállítva, ha csak egyetlen fokkal is feljebb hordanak a kelleténél, a szembe jövő gépjármű vezetőit hússzor jobban vakítják! Ha a fényszórók csak egyetlen fokkal is lejjebb hordanak, a világítás hatékonysága huszad részére csökken, ami 30 méteres látáscsökkenést jelent.
  •  Fényszórók tisztasága: a szennyezett fényszóró világítási teljesítményének legalább 30 százalékát elveszíti.
  •  Szélvédő és ablakok: a különböző külső és belső szennyeződések szürkés réteget képeznek, ami rontja a látásminőséget. A felverődő kavicsok okozta repedések továbbá nemcsak a szabad kilátást akadályozzák, hanem egyéb veszélyforrást is jelenthetnek a gépkocsi utasai számára.


A kampány éppen arra szeretnék felhívni a közlekedők figyelmét, hogy felelősek vagyunk egymásért! Tegyünk azért, hogy jól lássunk és látszódjunk!

 

Figyeljünk egymásra!Figyeljünk egymásra!

A gépjármű-tulajdonosok az akcióban részt vevő szervizekben 2018. október 17-tól december 7-ig bárki átvizsgáltathatja gépjárműve világítását és szélvédőjét, valamint az optikákban bátran ellenőriztetheti látását. Keressétek fel a kampány hivatalos weboldalát a részletekért és bővebb információkért.

 

Galéria

Több bejegyzés
Partnereink
Az oldal használatánál Cookie-kat is szeretnénk tárolni. Engedélyezi ezeket? Adatkezelési tájékoztató
Engedélyezem
Nem engedélyezem